Lavanta güzel kokulu bir bitki ve arındırıcıdır. Lavantanın antibakteriyel ve antioksidan özelliği olduğu için lavanta yağı ile mantar tedavisi yapılabilir. Temizlik için kullanılmaktadır. Sağlık için birçok faydası vardır. Lavanta yağı mantara karşı da etkilidir. Çünkü arındırıcı, temizleyici ve mikroplardan kurtulmanıza yardımcı olur. Yazımızda lavanta yağı ile mantar tedavisi nasıl yapılır, lavanta yağının mantara karşı etkilerini görebilirsiniz.
Mantar Enfeksiyonu Nedir?
Mantar hastalığı çoğunlukla kıl, deri ve tırnak gibi dokulara yerleşir. Ve yerleşmesinden sonra kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve pullanma gibi belirtiler verir. Mantar bir enfeksiyondur ve özellikle yaz aylarında artar. Eğer tedavi edilmezse mantar başka enfeksiyonlar da eklenir ve lenf bezlerine yayılırsa lenfanjit denen lenf bezi iltihabı meydana gelebilir. Mantar sonucu oluşabilecek enfeksiyonlar selüloit ve erizipel gibi cilt ve cilt altı yumuşak dokusudur. Mantar enfeksiyon yaşayan birçok hasta vardır. Mantar hastalığı çoğunlukla tırnak ve deri gibi dokulara yerleşir. Kendini kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve pullanma şeklinde gösterir. Ve yaz aylarında mantar sorunlarının arttığı gözlenir.
Mantar Türleri Nelerdir?
Tırnak mantarları çoğunlukla tırnaklarda kalınlaşma renk değişimi, sertleşme ve kırılma gibi bozulmalar meydana gelip tırnağın şeklini bozabilir. Ayak tırnaklarında daha çok meydana gelebilir.
Kasık mantarı vücudun çoğunlukla uyluk, ön, üst ve iç yüzeylerinde kaşıntı kızarıklık ve su toplaması gibi belirtiler de kendini gösterir.
Saç diplerinde de mantar görülebilir. Çoğunlukla kırık saçlar kepekli alanlar saç diplerinde mantar iltihaplanma şeklinde görülebilir. Eğer saç mantarı kısa bir süre içinde kellik meydana gelebilir. Bunun da çeşitleri vardır.
Genital bölgelerindeki mantarlar beyaz renktedir. Bu tür mantarlarda kaşıntı ve kızarıklık meydana gelebilir. Genital bölge mantarını ıslaklık, maserasyon, gebelik, şeker hastalığı ve antibiyotik kullanımı gibi faktörler arttırabilir.
Vücut mantarı vücudun her yerinde meydana gelebilir. Tinea manuum ellerde oluşan, tinea facei yüzde meydana gelen mantarları ve özellikleri içten dışa doğru açılır kenarları pullu ve kızarık halkalar şeklinde olmalarıdır.
Tinea verzikolor ismi verilen mantarlar çoğunlukla göğüs, sırt, boyun ve kol bölgelerinde meydana gelir. Bu tür mantarların üzeri ince kepekle kaplı, açık kahverengi şeklinde olabilir ve arasında yağlı deri aşırı terleme ve ıslak kalma sayılabilir. Mantar enfeksiyonu bu şekillerinin yanında bebeklerde dilin üzerinde beyaz veya kırmızı plak şeklinde görülür. Buna kandida türü maya mantarları neden olur.
Mantar Hastalığı Kimlerde Görülür?
- Fazla terleyen insanlarda ve çeşitli sebeplerle ayakların ve ellerin nemli kalması sonucu,
- Fazla el yıkama, çamaşır ve bulaşık gibi nedenlerle ellerin sürekli ıslak kalması sonucu,
- Mantar hastalığı bulaşıcı olduğundan ortak terlik, ayakkabı ve çorap kullanımı sonrası geçebilir,
- AIDS başta olmak üzere bir çok enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılır,
- Tropikal ve sistemik bazı ilaçların uzun süre kullanımında
- Ergenlik öncesi çocukların saç derisinde görülebilir,
- Gebelikte, diyabetlilerde ve kanser hastalarının ileri döneminde, vücut direnci kırılmış hastalarda daha çok görülmektedir.
Mantar Hastalığının Tedavisi
Mantar hastalığını tedavi etmek için direk mantarın üzerine sürülen kremler, losyonlar, sprey ya da mantar için kullanılan haplar kullanılabilir. Eğer mantar tırnakta görüldüyse tırnak yatağını komple bozabilir bu durumda tırnak çekilmesi gerekir. Tırnaklardaki ve ya saçlı kafa dersindeki vakalarda oral tedavi yapılmakta 4 6 ay arasında değişmektedir.
Mantar Hastalığının Tedavisi Geciktiğinde Hastanın Karşılaşacağı Sorunlar
Mantar hastalığı ilerlerse başka enfeksiyonlara da yol açabilir. Eğer enfeksiyon lenf bezlerine sıçrarsa lenfanjit denen lenf bezi iltihabı meydana gelir. Selüloit ve erizipel gibi yumuşak doku enfeksiyonu oluşabilir. Eğer ilerlerse fil ayağı isimli hastalık görülebilir.
Lavanta Yağı ile Mantar Tedavisi
Lavanta yağı mantar gibi birçok hastalığı ve ciltte meydana gelen döküntülere iyi gelmektedir. Lavanta yağının en bilinen özellikleri temizleyici ve arındırıcı etkisinin olmasıdır. Bu etkisi ile ciltte oluşan virüs ve alerjenleri uzaklaştırır. Yani bu durumda lavanta yağını uçuk ve çeşitli alerjik deri döküntüleri için de kullanabilirsiniz.
Lavanta Yağının Mantara Karşı Etkileri ve Kullanımı
Mantar ciltteki ıslak kalan yerlerde ya da kişisel bakımına özen göstermeyen kişilerde görülen virüsün sebep olduğu bir cilt sorunudur. Mantarın tırnak, ayak mantarı, vajinal mantar, kasık mantarı gibi çeşitleri vardır. Aynı zamanda bahsettiğimiz nedenlerin dışında kimyasal ve organik bazı ilaç kullanımı da mantar oluşumuna sebep olmaktadır. Bu hastalık dirençli bir hastalık ve virüstür ancak lavanta yağı ile şifa bulabilmektedir. Sadece mantar hastalığında değil diğer cilt sorunlarında da lavanta yağı kullanabilirsiniz. Çok hassas cilde sahip olan kişiler için lavanta yağı deriyi tahriş edebilir. Cildinizdeki tahrişi önlemek için yağ ve çeşitli karışımlarla kullanılması tavsiye edilir.
Mantara Karşı Alınabilecek Diğer Önlemler
Mantar hastalığının meydana gelmemesi için çok dikkat etmemiz gereken nokta kişisel bakım ve temizliktir. Deride daha önceden bir mantar oluştuysa kişi de kişisel bakımına dikkat edip mantar olan bölgeyi sürekli temiz tutarsa sıkıntılardan kısa sürede kurtulacaktır. Dikkat edilmesi gereken mantar sorununun olduğu bölgenin sık sık temizlenmesi ve gereken miktarda lavanta yağının uygulanması gerekmektedir. Lavanta yağını başka yağlarla da karıştırarak cildinize uygularsanız daha etkili bir sonuç alabilirsiniz. Lavanta yağı ile mantar tedavisi yapılsa da eğer kişi tekrar kişisel temizliğini ihmal ederse tekrar aynı sıkıntıları yaşayabilir. Lavanta yağı böcek sokmaları, alerjik döküntüler ve kaşıntılar oluşturan diğer rahatsızlıklar içinde kullanılmaktadır.
Lavanta ile mantar tedavisinde bir diğer önemli nokta da mantar olan yerin iyi temizlenmesi olduğu gibi ıslak bırakılmamasıdır. Her hastalığın tedavisi farklı olduğu gibi mantar hastalığından kurtulmak için lavanta yağı kullanmanız yeterli değildir mutlaka cildiye uzmanına da gidip gerekli tavsiyeler almalı ve gereken ilaçları kullanmalısınız. İlaçlar ile birlikte virüsün hızlıca yok edilmesi için lavanta yağı ek olarak kullanılmalıdır. Çünkü mantar tek başına ilaç kullanımı ile geçmeyen ve virüsler için etkili bir doğal ürün takviyesi ile daha hızlı geçen bir hastalıktır. Lavanta yağı da antibakteriyal özelliği olduğu için mantarın hızlıca iyileşmesini sağlayacaktır.
Lavanta Yağının Vajinal Mantara Karşı Etkileri
Cildin dış yüzeyinde meydana gelen döküntüler ve kaşıntı yapan hastalıklar hem rahatsız edici hem de can yakıcıdır. Kadınlar için vajinal mantar tam bir kabustur. Lavanta yağı vajinal mantar için kullanılır mı diye de merak edilip araştırılmaktadır. Lavanta yağının vajinal bölge için direkt kullanımı çok tavsiye edilmemektedir.
Lavanta yağı içeren bir karışım ile vajinal mantar yok edilmektedir. Yapmanız gereken 400 ml suyun içine 5 damla lavanta yağı ve biraz da deniz tuzu ilave ederek kaynatmalısınız. Ve kaynamış olan suyun buharını mantar sorunu olan bölgeye tutmalı ve buharının bölgeye nüfuz etmesi sağlanmaktadır. Bu yöntemi uygulayan kişiler sonuçtan çok memnun kaldıklarını söylemektedirler. Fakat bu yöntemin hamile ve emziren kadınların uygulamadan önce mutlaka doktorlarına sormaları gerekmektedir.
Lavanta Yağının Mantar Olan Bölgede Kullanımı
Lavanta yağının mantar için en etkili kullanım şekli farklı yağlar ile seyreltilmesi ile elde edilmektedir. Lavanta yağının mantara karşı etkileri çok fazladır. Mantarı geçirmek için dikkat edilmesi gereken nokta her şeyin ne ölçüde kullanılmasını bilmek önemlidir. Özellikle vajinal mantar sorununda seyreltilerek kullanılmalıdır. Diğer mantar çeşitlerinde lavanta yağı ciltte mantar olan bölgeye birkaç damla uygulanarak etkili sonuçlar alınabilmektedir.
Güzel kokulu ve hoş görünümlü lavanta bitkisinden elde edilen yağ da sadece mantar için değil birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Örneğin uykusuzluk sorununda şifa olmaktadır. Çünkü lavanta yağının sakinleştirici bir etkisi vardır. Bundan dolayı uykusuzluk sorununa şifa olmaktadır. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi lavanta yağının da fazlası zarardır.
Lavanta Yağını Mantara Karşı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Lavanta yağının hamile kadınlar ve küçük çocuklar için kullanımı için ilk olarak doktorunuzdan onay almalısınız.
- Lavanta yağı kullanımında dikkat edilmesi gereken ikinci nokta ise lavanta yağının kullanım şeklinin öğrenilmesi gerekmektedir. Lavanta yağının hangi ilaçlarla birlikte günlük olarak ne kadar kullanılacağının bilinmesi gerekmektedir. Bu tavsiyelerin dışına çıkılmamalı fazla dozda alınmamalıdır.
- Lavanta yağı mantara karşı faydalı olduğu için fitoterapi uzmanlarından ya da lavanta yetiştirenlerden kişilerden alınabilir. Mantar hastalığını doğal yollarla çözmek isteyenler ilk olarak lavanta yağına karşı alerjisi olup olmadığını da test etmelidir. Testin sonunda kullanılırsa doğru kullanım ile lavanta yağının zararlı etkileri görülmeyecektir.
Lavanta Yağı Saf Olarak Kullanılır Mı?
Lavanta yağının saf olarak kullanımı bazı ciltler için sorun olmasa da bazı ciltler için uygun değildir. Özellikle hassas cildi olan kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Bunun için lavanta yağını havuç yağı, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi farklı yağlarla karıştırarak kullanabilirsiniz. Bu yağlardan bir iki tanesini birleştirerek çok etkili bir bakım ürünü elde edebilirsiniz. Ayrıca başka bir kullanım şekli de lavanta yağını su ile seyreltilip mantar sorunu olan bölgeye sürmektir. Lavanta yağı sinir bozukluğuna, uykusuzluğa, farklı deri hastalıklarına şifa olmaktadır. Bu sebeple aslında birden çok rahatsızlığın tedavisine yardımcı olarak kullanılabilmektedir.
Yazımızda lavanta yağı ile mantar tedavisi nasıl yapılır, mantar çeşitleri nelerdir, mantar tedavi edilmezse hangi hastalıkların oluşumuna yol açar ve lavanta yağının kullanım alanlarından bahsettik lavanta yağını mantar tedavinize ek olarak uygulayabilir. Fakat kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Sağlıklı günler dileriz.