İğne ile sedef tedavisi en çok kullanılan yöntemlerdendir. Sedef hastalığı çok bilinen çok yaygın bir cilt hastalığıdır. Kaşıntılı kızarık ve yaraya sebep olabilen bir hastalıktır. Ciltte kötü bir görüntü yarattığı için ve yaralar günlük hayatı etkilediği için hastalar oldukça rahatsız olur. Ve kesin bir tedavisi yoktur. Tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmemektedir.
Sedef tedavisi için kullanlan bir kaç farklı iğne kapsülü bulunmaktadır. Bu ilaçların doktor gözetimi ve bilgisinde kullanılması, olası yan etkileri bertaraf etmek adına elzemdir. İğne ile sedef tedavisi özellikle sosyal hayatı zindana dönüşmüş ve durumundan şikayetçi olan herkesin tercih edebileceği yaygın kullanılan bir tedavi çeşitidir. Sedefin cildimizde bıraktığı kötü görüntüden hızlı ve kolayca kurtulmak adına tercih edebilirsiniz.
Sedef Hastalığı Nedir?
Sedef hastalığı cilt hücrelerinin normal çoğalma hızından kat ve kat hızlı çoğalması sonucu cilt üzerinde oluşan sert ve pütürlü tabaka ve bu durumdan oluşan hastalıktır. Genelde pek çok sebebi olmasına rağmen yaygın olarak genetin ya da stres ve psikolojik etmenlere bağlı olarak belirmektedir. Çoğu zaman kişilerin sosyal hayatını etkileyecek derecede kötü görünümler oluşabilir.
Pek çok farklı tedavi yönteminin olmasının yanı sıra sedef hastaları sağlık sorunlarına çözüm bulmak için iğne tedavisini sıklıkla kullanır.
İğne ile Sedef Tedavisi
Sedef hastalığı birçok sebepten kaynaklanabilir. Ve tedavisi hastalığın durumuna göre değişmektedir. Tedavilerin yan etkileri risklidir. Ancak en riskli olanı da iğne ile sedef tedavisidir. Ve bu tedavi yöntemine hemen başvurulmaz hastalığın en son aşamasında bu yönteme başvurulur.
Sedef hastalığı ortaya çıktıktan sonra ilk yapılması gereken hastaya kremler verilerek hastalığı kontrol altına almak amaçlanır. Eğer kremlerle yaralar tedavi edilemiyorsa önce lazer tedavisi denenir, daha sonra hap ve en son olarak da iğne ile sedef tedavisine başvurulur. Sedef hastası olan hastalara öncelikle merhemler verilir. Yaralarının azalması ve geçmesi sağlanır. Bu yöntem ile hastalık kontrol altına alınmazsa öncelikle lazer tedavisi sonra hap tedavisi uygulanır. Son olarak da iğne tedavisi uygulanır. Sedef hastalığı hastanın krem ve diğer ilaçlarla etkili sonuç alamaması ve sedef hastalığının günlük hayatını etkilemeye başladığı son aşamada kullanılabilir. Etkili sonuçlar almak için iğne tedavisinden faydalanabilir.
İğne ile sedef tedavisine başlanmadan önce hastaya bazı araştırmalar ve tahliller yapılır. Kan ve idrar tahlilleri yapılır. Sedef hastalığının neden kaynaklandığı bilinmiyor olsa da bağışıklık sisteminden kaynaklandığı kanıtlanmıştır. İğne tedavisinin en büyük yan etkisinden biri de uygulanacak olan iğnenin bağışıklık sistemini alt üst etmesidir. Bu nedenle idrar ve kan tahlili yapılması istenmektedir.
Sedef hastalığı en çok görüldüğü bölgeler dirsek, kol, el, bacak, ayak ve saçlardır. Sedef hastalığı kaşıntı ile başlıyor ve sonrasında cildi kurutuyor ve cildin pul pul dökülmesine sebep oluyor. Bu durumda insanlar kendilerini kötü hissederek kabuğuna çekilmeye başlıyor. Bakışlardan rahatsız oluyor. Ya da herkesin en çok sorduğu bulaşıcı mı sorusuna cevap vermek zorunda kalıyor. Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Kişinin genetiğine bağlı ya da bağışıklık sistemine bağlı olarak değişebilir. Tedavi için krem kullanılabilir. Krem ile yaralar bir süre hafiflese de tekrar kabarıp alevlenebilir. Bu durumda doğal yöntemlere de başvurulmaktadır. Fakat bunların hepsi geçici çözümlerdir.
Sedef hastalığının geçici olarak çözümlenmesini değil de kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyorsanız şeker hastalarının kullandığı tarzda enjeksiyonlu çözelti olan iğneleri kendinize yapabilirsiniz. Vücudunuzda neredeyse hiç iz kalmıyor ama ilacı haftada bir gün uygulamanız gerekiyor. Haftada bir gün uygulanmazsa yaraların tekrarlayabilecektir.
Enbrel 50mg Sedef İğnesi
Bu iğnelerin ilk ilacının ismi Enbrel Kalem 50mg’dir. Enjeksiyonlu bir iğnedir. Piyasada 1000tl civarıdır. Doktorunuz size bu ilacı yazdıktan sonra kullanım önerilerini söyleyecektir. Sigortanız varsa sigortanız bu ilacı karşılayabilir. İlaç reçete ile doktorun uygun görmesi halinde alınmalıdır. Bu ilaç sadece sedef hastalığına değil romatoid artrit eklem bozukluğu hastalığına da iyi gelmektedir. Kişinin kemiklerinde değişik yamulmalar ve bozukluklar meydana geldiyse doktoru tarafında tavsiye edilebilir.
Humira 40mg sedef iğnesi
Sedef hastalığı için iğne tedavisi için kullanılan bir diğeri Humira iğnesi 40mg’dır. Enjeksiyonlu bir iğnedir. İğnenin fiyatı 2500 lira civarındadır. Doktorunuz reçete etmeden ilacı alamazsınız. Eğer sedef hastalığınıza diğer yöntemlerle çözüm bulunmadıysa bir dermatoloğa gidip durumunuzu anlatırsanız doktorunuz reçete edebilir. Bu yöntemle başarılı bir tedavi süreci yaşayabilirsiniz. Unutulmaması gereken diğer bir nokta da diğer hastalıklar gibi sedef hastalığını da stres çok fazla etkilemektedir. Stresinizi azaltıp aktivitelerinizi arttırdığınızda hastalığınızın da azaldığını göreceksiniz.
İğne ile Sedef Tedavisinin Başarı Oranı
İğne tedavisinin sedef hastalığında başarı oranı yüzde 75 ile 90 arasındadır. Her hasta bu tedaviye yönlendirilmemeli, en son çare olarak bu yöntem tercih edilmektedir. Yani diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamayan hastalara uygulanıyor. Ve güzel sonuçlar elde edilebiliyor.
İğne ile Sedef Tedavisinde Kullanılan ilaçlar Pahalı Mı?
İğne ile sedef tedavisi ilaçları oldukça pahalıdır fiyatları 1000 TL’den başlayıp 2500 TL ye kadar çıkmaktadır. Devlet her ilacı olduğu gibi sedef hastalığının iğne tedavisinde kullanılan ilaçların ödemesini yapmak için de bazı şartlar koşmaktadır. Örneği bilinen tedavi yöntemlerine kullanılan sistematik ilaçlara hastalığın yanıt vermemesi tedavinin başarısız olması gerekmektedir. Durumu bu şekilde olan kişiler araştırma ve üniversite hastanelerinden çıkarılan heyet raporu ile verilebiliyor.
İğne ile Sedef Tedavisinin Yan Etkileri
İğne ile sedef tedavisinin iyi gelme yöntemi bağışıklığı baskılaması üzerine olduğu için yan etkileri vardır. Ama diğer tedavi yöntemlerine göre daha güvenilir bir yöntemdir. İlaç hastaya direk uygulanmıyor öncesinde hastada verem mikrobu hepatit olup olmadığı kontrol ediliyor. Bunun nedeni bazı biyolojik ilaçların vücudu vereme açık hale getirme ihtimalinin yüksek olmasıdır. Sonrasında eğer kişide verem varsa önce 1 ay verem tedavisi görüyor ve sonrasında biyolojik ilaçlara başlanıyor. İlacın yan etkilerine karşı üç ayda bir hastanın kontrolleri yapılmalıdır.
İğne ile sedef tedavisinin en büyük yan etkisi ise böbrekleredir. Böbreklere etkisi olduğu için tedavi boyunca ara ara idrar tahlili yapılarak kontrol edilir. Eğer bu tahliller sonucunda vücudun bağışıklığı ile ilgili bir sıkıntı olduğu fark edilirse tedavi hemen durdurulmalıdır. Ve iğne ile sedef tedavisi yapılırken cildinizde yaralar meydana gelebilir. Oluşabilecek yaralar için de kremlerden faydalanabilirsiniz.
Sedef İlacı Sürekli Kullanılmalı Mı?
İlacın kullanımına zaman zaman ara verilebiliyor. Sedef hastalığı hızlı bir şekilde tekrarladığı için ilaç bırakılmıyor uzun bir süre kullanılabiliyor. Sedef hastalığı ilacına bir süre sonra direncimiz artarak ilacın etkisi azalırsa başka bir ilaca geçilebilir. Şimdilerde etkili olabilecek 5-6 ilacın daha araştırmaları devam etmektedir.
Sedef Hastalığı Diyet
Sedef hastalığına sahip olan kişilerin özel bir diyet uygulamalarına gerek yoktur. Ancak eski insanların çok balık tükettiği ve sedef hastalığına yakalanmadığı araştırmalarda edinilen bilgilerdendir. Ayrıca fazla kiloya sahipseniz fazla kilo sebebi ile vücudun kıvrım yerinde sürtünme olur. Sürtünme sonucunda da sedef hastalığının gelişme riski artar. Bu sebeple daha fit bir vücuda sahip olursanız sedef hastalığının etkilerini daha az görürsünüz.