Akupunktur ile tedavi edilen birçok hastalık vardır. Bunlardan birisi de migrendir. Akupunktur ile migren tedavisi nasıl yapılır, akupunktur nedir, akupunkturun faydaları nelerdir gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Akupunktur Nedir?
Akupunktur ile tedavi yöntemi Çin’de çok seneler önce geliştirilmiştir. Avrupa ve A.B.D’de de bilim adamlarınca yürütülen çok fazla yeni çalışma yapılmaktadır. Akupunktur tedavisinin ağrı ve bulantı için orta derecede etkili olduğu bulunmuştur.
Akupunktur kişinin vücudundaki bazı noktaların uyarılması ile cildinize uygulanan bir iğne ile ağrıyı azaltmak için çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bir tıbbi yardımcıdır. Akupunktur bireyin vücudunun belirli noktalarına farklı derinliklere çok ince iğnelerin sokulması ile uygulanan tedavi biçimidir. Bu tedavi yöntemi hem ağrıları hafifletir hem de birçok faklı şikâyete şifa olmaktadır.
Akupunkturun asıl ama vücudunuzdaki enerji dengesizliklerini sağlıklı bir şekilde düzeltmektir. Çin’de Akupunktur tedavisi 2500 yıl önce başlamıştır. Akupunktur tedavisi ilk olarak hastalığın önlenmesi, teşhisi ve tedavisi ile kişinin genel sağlığını iyileştirmek için kullanılmaktadır.
Akupunktur Ne İçin Kullanılır?
Akupunktur tedavisinin amacı vücudumuzun her yerine akan enerji dengesini teşvik etmektir. Aynı zamanda iyileştirmek için de kullanılır. Anksiyete, depresyon duygusal rahatsızlıklara, bulantı, kusma gibi sindirim şikayetleri (irritabl bağırsak sendromu) gibi geniş bir alanda faydası vardır. Yaralanma sonucunda veya romatoid artrit gibi kronik dejeneratif hastalıklar ile ilişkili olan ağrı sendromları için de kullanılabilir. Bunların yanında migren, Parkinson gibi nörolojik rahatsızlıklarda da etkilidir. Felç geçiren bireylerin rehabilitasyon tedavilerinde tedaviye ek olarak kullanılabilir. Sinüzit astım gibi solunum yolları rahatsızlıklarında, birçok jinekolojik rahatsızlık ve infertilite gibi durumlar akupunktur ile rahatlatılmaktadır. Bunun yanında akupunktur tedavisi ile yorgunluğun ve bağımlılığın azaltıldığı genel iyilik halini arttırdığı da kanıtlanmış bilgiler arasındadır.
Amerika’da yapılan çalışmalar akupunktur tedavisinin kronik bel ağrısı, diş ağrısı, migren ağrısı, fibromiyalji ve osteoartrit semptomlarının hafiflettiğini göstermektedir. Akupunktur tedavisi ile travma sonrası stres bozukluğu gibi duygusal ağrı sendromlarının tedavisinde ve kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmanın kontrol edilmesinde yardımcı olduğu görülmüştür. Bunun yanında in-vitro fertilizasyon ile birlikte kullanıldığında hamile kalmayı kolaylaştırdığı da edinilen bilgiler arasındadır.
Akupunktur Tedavisinin Faydaları
Akupunkturun faydalarından bazıları şunlardır;
- Akupunktur doğru bir şekilde yapılırsa güvenlidir.
- Akupunkturun yan etkileri oldukça azdır.
- Akupunktur tedavisi diğer tedavilerle birlikte etkili bir şekilde kullanılabilir.
- Akupunktur bazı ağrı türlerini kontrol edebilmektedir.
- Akupunktur ağrı kesici ilaçların uygun olmadığı hastalara yardımcı olabilir.
- Akupunktur kişinin strese karşı dayanıklılığını arttırır ve hastalıklara karşı direnç mekanizmalarını güçlendirir.
- Akupunktur; alerji mekanizmalarını düzenler. Eğer burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ürtiker vb. gibi alerjik reaksiyonlar varsa kısa sürede iyileşmesine katkıda bulunur.
- Akupunktur; sürekli aç hissetme duygusunu düzenler ve biyolojik saati dengelemede yardımcı olur. Bu etkisi ile obezite(zayıflama) tedavisinde kullanılır.
- Akupunktur; abstinans (yoksunluk) sendromunu tedavi eder. Ve hastaların sigara, alkol, ilaç, yeme bağımlılığından kurtulmalarını sağlamak için kullanılır.
Migren Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Migren çoğunlukla orta şiddetli ya da çok şiddetli baş ağrısıdır. Çok şiddetli olduğu için kişinin olağan aktivitelerini zorlaştırabilir engelleyebilir. Migren sorunu olan kişilerin hem de migren sorunu olan kişilerin yakınlarının hayat kalitesini düşürebilir. Baş ağrısı, başın zonklaması ve ya da nabzınız ile birlikte attığını hissedebilirsiniz. Ve başın tek bir yanına da yerleşebilir. Bu baş ağrılarına bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebilir.
Migren daha çok kadınlarda görülür. Erkeklerden daha sık görülür. Kadınlarda görülme oranı çok yüksek yüzde 18 iken erkeklerde yüzde 6 civarındadır. Bir doktor tarafından yapılan tanılarda kadın hastalarda %59’a, erkeklerde ise %70’e ulaştığı gözlenmektedir. Migren sorunu olan çok kişide baş ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlar çok şiddetli olduğu için bütün gün karanlık bir odada yatıp uyumak istedikleri için günlük yaşamları da aksamaktadır.
Migren Neden Olur?
Migrenin asıl sebebi tam olarak bilinmemektedir. Eğer anne ya da babada migren varsa çocukta da yüzde 40 ihtimalle migren olabilir. Hem anne de hem de baba da migren varsa çocukta migren olma ihtimali yüzde 75 oranındadır. Aynı zamanda kadınlar migreni tetikleyen bir diğer sebep de adet kanamasından hemen önce östrojen hormonu düzeylerinin azalmasıdır. Adet döneminde migren çok sık görülmektedir.
Migreni Tetikleyen Faktörler Nelerdir?
- Yiyecekler
Bir takım yiyeceklerin eskimiş peynir, çerez, çikolata, yoğurt, soğan, incir, karaciğer, kafeinli yiyecekler, monosodyum glutamat (MSG), tütsülenmiş (füme) ya da salamura balık/et, koruyucu madde olarak nitrat/nitrit eklenmiş gıdalar (sosisli sandviç, sucuk, salam) gibi migreni tetiklediği bilinmektedir.
- İçecekler
Kahve, çay, kafeinli meşrubatlar, diyet soda, alkollü içkiler (özelikle kırmızı şarap, bira, viski) gibi bazı içecekler migrenin tetiklemektedir.
- Katkı Maddeleri
Bazı katkı maddelerinin de migrenin tetiklediği bilinmektedir. Alışılmışın dışında kullanılan maddeler de migreni tetikleyebilir.
- Duyusal ve Duygusal Uyaranlar
Bazı duygusal durumlarda korkular, stres, endişe, çok üzülmek ve ya çok sevinmek, heyecan, stresten baskıdan kurtulma gibi duygu değişimlerinde migren tetiklenebilir.
- Yaşam Tarzı Değişiklikleri
- Adet dönemi, hava mevsim değişiklikleri, deniz seviyesinden çok yukarıda bulunmak gibi bazı faktörlerde migreni tetikleyebilir.
Bu faktörlere dikkat eden kişiler bu faktörlerden uzak durarak migrenin getirdiği kısıtlamalardan büyük ölçüde kurtulabilirler.
Migrenin Belirtileri
Migren ile sıradan bir baş ağrısını ayırt etmek için bazı özelliklere dikkat etmeliyiz. Migren ataklarını sıradan baş ağrısından ayıran özelliklerden birisi orta şiddette ya da şiddetli ağrı, ağrıya bulantı ve kusmanın eşlik etmesidir. Bunun yanında ışığa ve sese karşı duyarlılık, zonklatan, nabız gibi atan ağrı ve ağrı asıl olarak tek taraflıdır hareket ile artar.
Bazı kişilerde migren atakları öncesinde yarım saat kadar devam edebilen parlak ışık çakmaları, titrek, renkli zikzak çizgiler, kör noktalar ya da bir tarafta görme kaybı gibi görsel değişiklikler içeren aura dönemi olabilir. Aura döneminde bunun yanında kollar veya bacaklarda karıncalanma ya da uyuşmayı veya baş dönmesini de meydana gelebilir.
Akupunktur İle Migren Tedavisi
Migren sık tekrarlayan baş ağrıları, şiddetli olması, bulantı, aşırı duyarlılık, kusma gibi faktörlerle kendini gösteren nörolojik bir hastalıktır. Genetik olarak gelişme ihtimali çok yüksektir. Yüzde 80 oranında genetik geçme ihtimali vardır. Her yaşta başlayabilir ve kişiden kişiye kısa ve uzun aralıklarla tekrarlayabilir.
Migren ağrısının bir diğer özelliği de ataklar halinde gelmesidir. Ataklar en az 4 saat en fazla 72 saat sürmektedir. Hasta atak olmadığı zamanlarda kendini tamamen normal hisseder. Fakat bir sonraki atak ne zaman gelir endişesi içinde olur. Eskiden migren sadece bir baş ağrısı tipi olarak görülmektedir. Migren, şimdilerde ise başlı başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmektedir.
Akupunktur yöntemi ile birçok hastalığın tedavi edildiğini ve bunların arasında nörolojik hastalıklar da olduğu konusundan bahsetmiştik. Bu nörolojik hastalıklardan birisi de migrendir. Akupuntur ile migren tedavisi oldukça etkilidir.
Migren tedavisi için neredeyse bütün ülkelerde akupunktur tedavisi kullanılmaktadır. Akupunktur tedavisinin migrene iyi gelmesinin en büyük sebebi düşük olan ağrı eşiğini yükseltmesidir. Akupunktur tedavisinin iyi gelme şekli migren ağrısının oluşmasını engelleyerek ağrının oluşma meydana gelme süresini azaltır. Yapılan araştırmalarda akupunktur tedavisinin migren üzerinde yüzde 80 oranına yakın başarılı olduğunu tespit edilmiştir.
Akupunktur İle Migren Tedavisinin Süreci
Akupunktur ile migren tedavisinin her gün ya da gün aşırı uygulanması toplamda 10 seans olarak uygulanması gerekir. Seansların süreleri hastaların durumuna göre değişir. Hastaların durumuna göre akupunktur baş, el ve ayaklardaki özel noktalara uygulanır. Yarım saat 40 dakikalık uygulamalar ile gerçekleşir. Akupunktur ile tedavinin sonuçları 6- 7 seans sonra görülür. İlk seans uygulandıktan sonra bir hafta 10 gün ara verilir. Daha sonra 4- 6 kez arasında hafta da 2 kez tekrar akupunktur seansı yapılır. Sonrasında ise seans sayılarının arası açılır ve haftada bir sonra ayda bir sonra da 3 ayda bir olarak 1 sene boyuncu akupunktur tedavisi uygulanır.