Cloud Server Nedir?

Cloud server, web sitelerinin kesintisiz çalışabilmeleri için birden fazla sunucudan oluşan sunucu kümesinde barındırılmasına verilen isimdir. Cloud serverın en büyük avantajı, sunuculardan birinin çökmesi halinde diğerlerinin çalışmaya devam etmesi ile beraber herhangi bir aksama ile karşılaşılmamasıdır. Yükün dengelendiği yedekli bir sistem olarak öne çıkar. Trafik dalgalanmaları çok olan web sitelerinde cloud server daha verimli bir çözümdür. Ayrıca depolama ihtiyacının olduğu ve uptime oranı yüksek olması gereken web sitelerinde de cloud server öncelikli olarak tercih edilir. Odak noktası hız ve performans olan bir bulut sunucu sistemidir. Esnek bulut yapısı ile kaynakların artırılmasını veya düşürülmesini sağlamak mümkündür ve bu işlem esnasında bulut sisteminin kapatılmasına gerek olmaz.

Cloud Server Çalışma Mantığı Nedir?

Bulut sunucunun çalışma mantığının kavranabilmesi için bulut bilişim teknolojisine hakim olunması gereklidir. Teknolojinin gelişimi ile beraber büyük verilerin internet üzerinde depolanabilirliğini ve erişilebilirliğini sağlayan kavramdır. Bulut sunucu, yüksek performansın yanı sıra kolay erişim ve donanım arızasının yaşanmaması gibi çözümler de sunar. Bulut bilişim sistemlerinin hepsinde olduğu gibi cloud server da her yerden erişilebilme mantığı ile çalışır.

Kullanım arayüzünün basit olması ile beraber, kullanıma hazır hale getirilmesi de oldukça kısa sürer. Kurulum kolaylığı ve zaman kazancı bakımından avantajlı bir işleyişe sahiptir. Bulut sunucuların yönetilebilmesi için özel bilgisayar ya da karmaşık kod gerekli değildir. Ayrıca internetin bulunduğu her ortamda sunucu hizmetinin denetlenebilmesi ve yönetilebilmesi mümkündür.

Cloud Server Hangi Web Siteleri İçin Uygundur?

Bulut sunucunun uygun barındırma çözümü olarak görüldüğü siteler aşağıda verilmiştir:

  • Online satış sitelerinde cloud server en uygun barındırma çözümüdür.
  • Haber sitelerinde cloud server tercih edilebilir.
  • Sosyal medya platformları için bulut sunucu ideal barındırma çözümüdür.
  • Arama motorları gibi büyük projeler için cloud server kiralama işleminin tercih edilmesi uygundur.
  • Kısa süre içerisinde hızla büyüyeceği düşünülen sitelerde cloud server daha doğru tercihtir.
  • Kesintisiz erişime ekstra önem verilen siteler için bulut sunucu uygundur.
  • Yüksek performans veya trafik dalgalanmaları bulunan web siteleri için hem ekonomik hem de uygun çözüm cloud serverdır.

Kaynakların tamamının kendisine tahsis edilmesini talep eden standart hosting kullanıcıları için bulut sunucu en uygun çözümdür.

Cloud Server Avantajları Nelerdir?

Bulut sunucu kullanmanın artıları aşağıdaki gibidir:

  • Web sitesinin içeriği birden fazla sunucuya dağıtıldığı için sunucuların birinde yaşanan sorun web sitesinin yayınlanmasında aksamaya neden olmaz. Web sitesi donanım arızası yaşanmamış olan sunucu ile yayınlanmaya devam eder ve bu sayede veri kaybı yaşanmaz.
  • Sistemdeki iş yükünün dağıtılması ile hiçbir sunucuya fazladan yük binmiş olmaz. Yük dengeleme avantajı ile beraber web sitesinin sunucu kaynakları çokça kullanılsa dahi ağdaki diğer sunuculara fazladan yük binmiş olmaz.
  • Cloud serverdaki siteler, sunucu kaynakları bakımından diğer kullanıcılardan etkilenmezler. Bunun nedeni ise; RAM, CPU ve SSD Disk alanı gibi kaynakların kullanıcıya özel olmasıdır.
  • Ölçeklenebilirlik özelliği sayesinde gereksinim duyulduğunda kaynak artırımı yapılması mümkündür.
  • Hızlı yüklenme süreleri bulunan sitelerde aynı zamanda arıza, bakım veya donanım iyileştirmeleri sırasında kesinti yaşanmaz.
  • Sanal olarak donanımsal değişiklik, kaynak artırımı veya azaltılması yapabilmek mümkündür.

Cloud Server Maliyeti Diğer Sunuculara Oranla Nasıldır?

Cloud server fiyatlandırma bakımından pahalı gibi gözükse de uzun vadede yüksek hizmet verimliliği sağlar. Cloud server fiyatları bakımından fiyat performans verimliliği gösteren bir hizmet olduğu için sunucu maliyeti düşüktür. Paylaşımsız sunucular ile kıyaslandığında, kullanımının daha pratik olmasının yanı sıra maliyet açısından da daha ekonomik bir çözümdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir