Propolis ile sedef hastalığı tedavisi mümkün mü? edilebilir mi? Sedef hastalığının tedavisinde propolis etkisini araştırdığımız makalemizi okuyabilirsiniz. Propolis’in ne olduğunu bilmiyorsanız, Propolis nedir konulu makalemizi de okuyabilirsiniz.
Sedef hastalığı, ciltte iltihaplanma ile meydana gelebilecek her yaşta görülebilen deri hastalığıdır. Bulaşıcı olduğu düşünülse de aslında sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Vücudumuzda ense, eller, ayaklar, el ve ayak parmakları, dirsekler gibi farklı bölgelerde oluşabilir.
Sedef hastalığının deride kırmızı zemin üzerinde gri-beyaz renkli pullardan oluşan bir plaka görünümünde belirtisi vardır. Zaman zaman cildimizde ortaya çıkabilir. Ancak egzama gibi tamamen tedavisi yoktur. Bazı tedavi uygulamaları yapılarak sedef hastalığının rahatsızlıkları azaltılabilir.
Bazı kaynaklara göre sedef hastalığının tedavisinde propolisin etkili olduğu yazmaktadır. Yazımızda sedef hastalığının nedenleri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır, sedef hastalığının tedavisinde propolisin kullanımı gibi merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.
Sedef Hastalığının Nedenleri
Propolisin, sedef hastalığına karşı etkilerine bakacağız ama öncesinde sedef hastalığı neden olur meydana gelmesinin sebebi nedir sorusunun cevabını inceleyelim. Öncelikle bir hastalığın tedavisinden önce nedenini neden oluştuğunu bilmemiz çözüm bulmak için çok önemlidir.
Sedef hastalığının kesin bir sebebi olmasa da bağışıklık sisteminin zayıf olması, kalıtımsal olması, kalitesiz yaşam tarzı, enfeksiyonlar, stres ve hormonal değişiklikler gelmektedir.
Bağışıklık Sistemi, Sedef Hastalığını Nasıl Etkiliyor?
Sedef hastalığı egzama hastalığı gibi bir kere meydana gelince kişinin hayatı boyunca belli zamanlarda karşısına çıkacaktır. Tamamen geçmemekte zaman zaman tekrarlamaktadır. Bazı kaynaklara göre sedef hastalığı direkt olarak bağışıklık sistemi (autoimmun) hastalığıdır.
Bağışıklık sistemi düzgün olarak çalışıyorsa bireyin vücudunun virüs, bakteri, mikrop ve mikroorganizmalardan korunması da iyi durumda olur. Sedef hastalığı olan bireylerde bağışıklık sistemi, yanlış şekilde çalışarak cilt hücrelerinin hızlı şekilde artmasına sebep olabilir.
Sedef hastalığı olan bireylerde bağışıklık sistemi, hastalığa ‘cilt yaralanması’ gibi tepki vermektedir. Cilt yenilenme süreçlerini hızlandırınca sürekli ve çok sayıda yeni cilt hücresi oluşur. Bunun sonucunda ise cilt katmanları birikerek bölgeye daha fazla kan akışı olur. Bunun sonucunda hastalıklı bölge kızarır ve şişmeye sebep olur.
Genetik
Bireyin sahip olduğu kalıtımsal özellikler de sedef hastalığı riskini artırmaktadır. Ailesinde sedef hastalığına sahip olan bir birey varsa kişinin de sedef hastalığına yakalanma ihtimali oldukça yüksektir. Genetik faktörler etkili olsa da ailesinde sedef hastalığı olan birinin mutlaka sedef hastalığı olacak diye bir durum da yoktur. Çünkü genetik, sedef hastalığında tek başına etken değildir, hastalığı tetikleyen diğer etkenlerinde bireyde bulunması gerekir.
Enfeksiyonlar
Vücutta oluşan enfeksiyonlar birçok hastalığa sebebiyet verebilir. Genel olarak bilinen enfeksiyon sebebi ile meydana gelebilen hastalıklar; üst solunum yolu hastalıkları, viral hepatitler, HIV/AIDIS, tüberküloz, tifo, kızamık, kabakulak, suçiçeği ve sedef hastalığı gibi hastalıklardır. Eğer enfeksiyonlar vücutta çoğalıp artarsa sağlıklı bir ciltte hastalığa sebep olur mesela mantar enfeksiyonları (fungal infections) aynı zamanda sedef hastalığını da tetikleyebilir.
Sedef hastalığına Propolisin iyi gelmesinin sebebi, propolisin enfeksiyonlara sebep olan virüs ve zararlı mikroorganizmaları engellemesidir. Bu şekilde hastalıklara sebebiyet veren enfeksiyonların vücutta birikmesi engellenmiş olur. Bu çerçevede propolis ile sedef hastalığı tedavisi mümkün olmasa bile hastalıkla mücadelede etkin bir yardımcıdır.
Stres
Stresin çok fazla hastalığın asıl sebebi olması bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmasıdır. Bağışıklık sistemi zayıflayınca da bunun sonucu olarak da sedef hastalığı artabilir. Yakınlarının vefatı, iş ve okul hayatındaki baskı, strese sebep olabilir. Tek başına stres sedef hastalığını tetiklemez. Stresin yanında enfeksiyon, aşırı ultraviyole ışınlar ve hormonal değişiklikler gibi etkenlerde olabilir.
Hormonal Değişiklikler
Vücudumuzda meydana gelen hormonal değişiklikler de sedef hastalığına sebep olabilir. Sedef hastalığı çoğunlukla ilk kez hormonal dengenin bozulduğu ergenlik dönemine geçiş, hamilelik ve monopoz dönemlerinde ortaya çıkabilir. Bozulan hormonal denge, sedef hastalığının oluşmasına neden olabilir. Bazı uzmanlar hormonların, bağışıklık sistemini etkilediğini ve deride oluşacak bazı tetiklediğini söylemektedir. Sedef hastalığının belirtileri hormanal değişikliklerin olduğu ergenlik döneminde, doğum sonrasında ve menopoz döneminde birden artış gösterebilir.
Sedef Hastalığı (psoriasis) Türleri
Sedef hastalığınız varsa önemli olan nokta doğru tedavi yöntemi için hastalığınızın türünü bilmektir. Sedef hastalığına kadınların ve erkeklerin yakalanma oranları birbirine çok yakındır. Yaş içinde belli bir ayrım yoktur her yaştan kadın ve erkek sedef hastalığına sahip olabilir. Sedef hastalığı çoğunlukla ergenlik çağında 20’li yaşlardan itibaren ilk kez ortaya çıkabilir. Özellikle 50-60 yaş aralığındaki hastalar dikkatli olmalıdır.
Plak Sedef Hastalığı (plak psoriasis)
Sedef hastalığının en sık görülen türüdür. Sedef hastalığı olanarın çoğunluğu plak sedef hastasıdır. Hastalığın tıbbı adı “psoriasis vulgaris”tir. Plak Sedef hastalığının gri-beyaz pullarla kaplı kabarık, iltihaplı, kızarık cilt belirtileridir. Oluşan kaşıntı yanma hissine sebep olabilir. Bu tür sedef hastalığı dirseklerde, dizlerde, kafa derisinde, sırtta görülür. Tedavi için cildiye uzmanına başvurulmalıdır.
Ters Sedef Hastalığı (inverse psoriasis)
Ters Sedef Hastalığı koltuk altı, kasık, göğüs altı, genital bölge ve kalça çevresinde görülmektedir. Ters sedef hastalığının belirtileri parlak kırmızı, pürüzsüz ve parlak cilt lekeleridir. Terleme ve sürtünme varsa belirtiler daha çok artabilir. Eğer mantar enfeksiyonu varsa bu da ters sedef hastalığının oluşmasını tetikler.
Çocuklarda Sedef Hastalığı
Çocuklarda ve gençlerde çoğunlukla bu tür sedef hastalığı görülür. Ciltte küçük, pembe-kırmızı lekeler oluşur. Daha çok görüldüğü yerler göğüs üst kollarda ve kafa (saç) derisindir. Diğer adı ile Guttat sedef hastalığı, tedavi edilmeden birkaç hafta içinde kendiliğinden yok olabilir. Bazı vakalar kalıcı geçmesi daha zor olabiliyor bu şekilde olanlar tedavi edilmeli bir cildiye uzmanına danışılmalıdır.
Püstüler Sedef Hastalığı
Püstüler Sedef Hastalığı da yetişkinlerde görülen en az görülen çeşididir. Kırmızı renkli içi iltihap dolu şişiklere neden olur. Diğer türleri gibi bu türü de bulaşıcı değildir. Çoğunlukla ellerde ve ayaklarda görülse de vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Eğer bu şekilde yayılırsa hastalığın durumu oldukça ciddidir. Mutlaka tıbbı yardım alınması gerekir. Belirtileri ise ateş, titreme, mide bulantısı, kalp ritminde bozukluk ve bazen kaslarda zayıflamadır.
Tırnak Sedef Hastalığı
Tırnakta da sedef hastalığını meydana gelebilir. Tırnakta meydana gelen sedef hastalığının belirtileri ağrılı tırnak, tırnaklarda sarıdan kahverengine doğru renk değişikliğidir.
Psoriatik Artrit (Psoriasis-Arthritis)
Psoriatik Artrit sedef hastalığının ve artrite yani eklem iltihabının aynı anda olmasıdır. Hastalığa yakalananların çok geniş kısmı en az 10 yıldır sedef hastası olanlardır. Hastaların şikayetleri çoğunlukla tırnaklarda görülür. Ağrılı eklemler, el ve ayak parmaklarında şişme de meydana gelmektedir.
Propolis ile Sedef Hastalığı Tedavisi Mümkün mü?
Bazı başka cilt hastalıkları gibi sedef hastalığının da günümüzde kesin bir tedavisi yoktur. Ancak bazı merhemler, beslenme şekli, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, stresin ortadan kaldırılması ve bazı doğal yöntemlerle hastaların şikayetleri ortadan kaldırılabilir. Propolis ile sedef hastalığı tedavisi mümkün olmasa da hastalığın etkilerini azaltma konusunda büyük bir yardımcıdır.
Bu yöntemlerden uygun olanını kullanarak hastayı rahatsız eden iltihap, kaşıntı ve yanma hissi azaltılabilir. Sedef hastalığınız varsa mutlaka bir cildiye uzmanın gitmelisiniz doktorunuzun kontrolünde tedaviye başlamalısınız.
Arı ürünleri bal, propolis ve arı zehrinin cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmasına apiterapi denilmektedir. Eskiden de bu yöntemden yararlanılmıştır. Kaynaklara göre Antik Yunan, Eski Mısır ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde cilt yaralarının tedavisinde bal ve propolis kullanılmıştır. Propolis, doğadaki en güçlü koruyucu, mikrop ve virüslerden arındırıcı ve temizleyici maddelerdendir. Sedef hastalığına karşı propolisten yararlanılabilir.
Propolisin içinde fenolik ve flavonoid gibi maddeler vardır bu maddeler iltihap giderici, anti viral bağışıklık sistemi güçlendirici etkilere sahiptir. Propolis takipli olarak kullanıldığında tüm vücuttaki patojenlere karşı güçlü bir koruma sağlar. Arı ürünleri antioksidan içerik açısından tüm arı ürünlerinden propolis daha fazla bir etkiye sahiptir. Propolisin iltihap giderici ve antibakteriyel özelliği olduğu için sayesinde sedef hastalığının yanında herpes ve egzama hastalıklarının tedavisinde doğal bir destektir.
Yapılan araştırmalarda propolis sedef hastalığına yüksek oranda iyi gelmiştir. Örneğin 2248 hastaya propolisli krem uygulanmış ve sonrasında propolisli krem kullanan grubun yüksek oranda iyileşme kaydettiği gözlenmiştir.
Sedef Hastalığına Karşı Propolis Kremi
Propolisin, sedef hastalığına ne kadar iyi geldiğinden bahsetmiştik. Ama tek başına propolis kesin bir çözüm değildir. Sedef hastalığının rahatlatılması için kesinlikle bir cilt hastalıkları uzmanına danışmalısınız.
Sedef hastalığı farklı belirtilere sebep olabilir, saç derinizde, direklerinizde, parmak uçlarınızda grip-kırmızı renkli pullar oluşabilir. Evde basit bir şekilde elde edebileceğiniz propolis kremi, sedef hastalığına karşı doğal bir destek olabilir.
Sedef Hastalığı için Propolis Kremi Tarifi
Sedef hastalığı için kullanılabilecek karşı propolis kremi tarifi için gerekli olan malzemeler, 100 gram Kakao yağı, 50 gram Hindistancevizi yağı, 15 ml (bir yemek kaşığı) Gliserin, 100 gram Vazelin, 30 ml Susam Yağı, Birkaç çay kaşığı Çörek otu yağı, 20 damla propolis suda çözünür damla.
Kakao yağını sıcak su dolu kaba koyarak eritmelisiniz. Malzemelerin hepsini bir kapta güzelce karıştırmalısınız. Elde ettiğiniz karışımın jel kıvamına gelmesine dikkat ediniz. Karışım, jel kıvamına gelince rahatsızlık olan bölgeye güzel bir şekilde uygulayın.
Bu kremin özelliği cildinizi iyileştirici ve onarıcı olmasıdır. Sedef hastalığının dışında egzama gibi kuru cilt sorunundan oluşan diğer cilt hastalıklarına ve kuru ciltlere karşı da kullanabilirsiniz. Kremin içindeki propolis, doğal iltihap giderici görevi görür. Meydana gelen kaşıntı ve yanma hissini azaltabilir.
Sedef hastalığı için elde ettiğiniz propolis kremi, günlük krem gibi değil haftada 1-2 kez gece yatmadan önce uygulanmalıdır.
Sedef Hastalığı için Kullanılan Kremler
Doktorların verdiği kremleri buraya yazalım.
Sedef Hastalığı Hakkında Merak Ettiğiniz Sorular
Google’da sedef hastalığının tedavisi için aranan bazı sorulara yanıt verdik.