Lazer İle Sivilce Tedavisi yazımız ile sivilcelerden kurtulmak isteyenlere ağrısız, sızısız ve sancısızı teknolojik bir yöntem anlatacağız. Bu yöntem sayesinde sivilcelerden ve tekrar etmelerinden sonsuza kadar kurtulmak mümkün. Bu tedavi sivilce ve aknelerin yanı sıra yaralardan sonraki oluşabilecek izlerin de yok olması için yol gösterici bir tedavidir. Cilt Bakımı ve sağlık için yazımızın tamamını okumanızı öneriyoruz.
Lazer İle Sivilce Tedavisi
Ergenlik dönemlerinde sıklıkla karşılaşılan sivilceler 12-18 yaş arasında meydana gelir. Bu sivilceler kişiyi rahatsız eder sıkıldığında leke bırakabilmektedir. Günümüz teknolojisinde sivilceler lazer ile tedavisi edilmektedir. Sivilcenin artmasının birçok sebebi vardır ve uzun süre devam ettiğinde sivilce sorunu bireylerin görünümünde bozulmalara sebep olmaktadır. Bu durumda hastanın psikolojisini ve özgüvenine de olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple sivilce problemi için bir uzmana danışılmalı ve kontrol altına alınmalıdır.
Sivilce (Akne) Neden Oluşur?
Sivilcelerin oluşmasının en temel sebebi genetik yatkınlıktır. En çok görüldüğü dönem ergenlik dönemidir. Bu dönemde bireylerde fazla sebum yani yağ salgısının birikmesi sonucunda siyah noktalar ve sivilceler meydana gelebilir. Sivilcelerin meydana gelmesinde gözeneklerin tıkanması da etkilidir bu yüzden cilt temizliği, yağ dengesi ve beslenme de oldukça önemlidir. Bunlarla birlikte tıkanan gözeneklere bakterilerin yerleşmesi sivilce oluşumunun sebeplerindendir.
Sivilce Sorunu Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler
Sivilce sorunu yaşayan bireylerin özellikle sivilceleri ellememesi, sıkmaması gerekmektedir. Sivilceler ellendiği zaman bakteri yerleşmesine sebep olur. Ve daha sonra sivilce cildinizde iz bırakabilir. Sivilce çok fazla sızı yapıyor ve kişiyi çok zorluyorsa doktor tarafından sivilce temizlenmelidir.
Cildin yağ oranını azaltmak için temizleyici ve nemlendirici kullanabilirsiniz. Yağ oranı azalınca aktif olarak görülen sivilce sayısı da azılır. Fakat şunu da bilmek lazım ki cildi yağdan tamamen arındırıp kurutmak her zaman iyi sonuç vermez. Çünkü cilt daha fazla sebum üretebilir. Bu sebeple sadece yağlanma giderici ürünler değil cildinizin ihtiyacı olan bütün ürünleri düzenli olarak kullanmalısınız.
Sivilce sorunu ile karşılaşan kişilerin özellikle ergenlik çağındaki hastaların sivilcelerinin azalması için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi oldukça önemlidir. Yağlı, tuzlu ve sivilce çıkmasına neden olabilecek temiz olmayan gıdalar tüketilirse cildinizde daha çok akne oluşmasına ve daha iri aknelerin çıkmasına sebep olur.
Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sivilce sorununun önüne geçmek için farklı yöntemler vardır. Tercih edilen yöntemler sivilcelerin şiddeti ve kalıcılığına göre değişiklik gösterebilir. Normal sivilceler yani şiddeti az olanlar kremler ile tedavi edilebilir. Ancak sivilceler şiddetli ve hormonal sebeplerden kaynaklanıyorsa hap ile tedavi başlanmalıdır. Sivilce ilaçlarının yan etkisi olabilmektedir kullanmadan önce buna dikkat edilmelidir.
Sivilce tedavisi için çok tercih edilen yöntemlerden biri de lazer tedavisidir. Lazer yönteminin en önemli özelliği hızlı sonuç vermesi ve yan etkilerinin de oldukça az olmasıdır.
Lazerle Sivilce Tedavisi
Sivilce yoğun olduğu durumlarda acı ve rahatsızlık meydana getirdiği için tedavi edilmelidir. Tedavi edilmezse sürekli tekrarlar psikolojik sorunlar meydana gelebilir. Lazer tedavisi ile hızlı bir şekilde yok edilebilir.
Lazerle sivilce tedavisinde etkili sonuç almak için erken dönemde tedaviye başlamak oldukça önemlidir. Sivilcelerinin kalıcı olduğunu fark eden bireyler fazla vakit kaybetmeden tedaviye başvurur ve lazer tedavisinin yapılması uygunsa başlanırsa güzel bir sonuç elde edebilirler.
Lazer ile Sivilce Tedavisinde Kullanılabilecek Lazer Çeşitleri
- Q- switched ND Yag Lazerler
- Fraksiyonel lazerler
- IPL
- Radyofrekans
- Fotodinamik
- Led
- Kırmızı ve Mavi Işık Kombinasyonu
- Mavi Işık Tedavisi
Lazer ile Sivilce Tedavisinin Avantajları ve Sonuçları
Lazer ile sivilce tedavisi uygulanırsa hem sivilce oluşumunu engellenmiş olur hem de cilde genç bir görünüm kazandırır. Tedavi ardından yağ bezlerinde küçülmeler olur. İlk seansın sonunda yağ üretimi büyük ölçüde azalmaktadır. Gözeneklerde küçülme ve kapanma görülür. Bunların yanı sıra; nodül, kist, papüllerde düzelme, sivilce sayısında gözle görülür azalma, sivilce ve kızarıklıklarda iyileşme ve sivilceye neden olan bakterilerde azalma görülür, cilt yenilenir.
Sivilce İzlerinin Giderilmesi İçin Fraksiyonel Lazer
Sivilceler bir şekilde kaybolsa bile ciltte kalan izleri kişileri rahatsız etmektedir. Bu izlerin giderilmesi için fraksiyonel lazer uygulanabilir. Fraksiyonel lazer kullanılarak sivilce izlerinin meydana getirdiği dokular buharlaştırılır. Levizyonlu doku bu yöntem ile eritilerek yeni dokuların oluşması sağlanır. Lekelerin mevcut durumlarına bağlı olarak işlem 5 tekrara kadar uygulanabilir.
Sivilce İzlerini Yok Etmek İçin En Başarılı Lazer Hangisidir?
Lazerlerin genellikle dalga boyu 1000 nm, diğer fraksiyonel lazerlerin(erbiyum; Er-yag, Er-glass) 2000 nm civarındadır. CO2 fraksiyonel lazerin dalga boyu 10 650 nm’dir. Bu sebeple cildin tüm tabakalarına ulaşabilen tek lazer fraksiyonel lazerdir. Diğer lazer uygulamaları yalnız derinin üst tabakasına ulaşırlar ve cildin derin tabakalarında bir iyileşme ya da etki sağlayamazlar. CO2 fraksiyonel lazer derinin en yüzeysel tabakasından en derin tabakasına kadar olan tüm katmanlarının yenilenmesini sağlar.
Sivilce İzlerinin Tedavisi
Sivilce izler çeşitli lazer sistemleri ile tedavi edilmektedir. Bu sistemler, Q-Switched Nd:YAG Lazerler, Fraksiyonel CO2 Lazerlerdir. Bu sistemlerin amacı izleri küçültme, hafifletme ve yok etmektir. Estetik görünümü engelleyen izleri yok ederler.
Uygun Olan Lazerin Kullanımına Karar Verme Aşaması
Doktor hastayı tedavi ettikten hastanın izlerinin durumuna göre ve izlerin derinliği, hastanın cilt rengi, izleri tipi de oldukça önemlidir. Doktor gerekli olan kontrolü yaptıktan sonra hastayı yönlendirecektir.
Lazer Uygulamasında Acı Hissedilir Mi?
Lazer ile leke tedavisinde biraz da olsa bir acı ve yanma hissedilebilir. Eğer ağrı eşiğiniz düşük ise lokal anestezi kremleri uygulanır. Seansa başlamadan 15 dakika önce lokal anestezi kremini kendiniz de sürebilirsiniz bu sayede acı hissetmezsiniz. Lazer uygulamasında seans sayısı sivilce izlerinin derinliğine göre değişir. Ancak çoğunlukla tek seans yeterli olmamaktadır. Uygulama süresi izlerin sayısına göre değişmektedir. Bu sebeple lazer uygulaması 10 dakika da olabilir, 30 dakika da sürebilmektedir.
ND Yag Lazerle Sivilce Tedavisi
Lazer ile sivilce tedavisinde en başarılı lazer çeşitlerinden birisi Q-switched ND Yag lazerlerdir. Lazer tedavisi sivilcelerin yoğunluğuna göre 1 3 ay arasında değişebilir. Aynı şekilde sivilce yoğunluğuna göre 3 6 ay arasında değişiklik gösterebilir. Lazer uygulaması devam ederken sivilce tedavisi ilaç ve kremler de kullanılabilir. İşlemin etkisinin en net görülebileceği zamanlar tedavinin 3. Haftasıdır.
Lazer ışınlarının, sivilcelerin oluşmasına yol açan Propionibacterium acnes bakterisini yok etmesi hedeflenir. Işınlar bakteri tarafından içine çekilerek propionibacterium acnes, aşınır ve bölgedeki bakteri sayısı da giderek azalır böylece sivilce oluşumu da engellenir. Lazer tedavisi ile aynı zamanda bölgeye nüfus eden ışınlar yağ bezlerini ısıtarak tahrip eder ve yağ kanallarının azalmasına ve küçülmesine neden olarak sivilce oluşumunu engeller.
Lazerle Sivilce Tedavisi Sonrası İçin Bilinmesi Gerekenler
Lazer ile sivilce yapıldıktan sonra lazerin ve tedavinin cinsine göre kullanılan yöntem değişebilir. Çoğunlukla görülen şikayetler lazer uygulanan yerin pembeleştiği ve kabuklandığı görülür. Aslında bu durum iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Kısa bir sürede kendiliğinden geçmektedir. Lazer uygulamaları sonrası güneşlenmemelidir. Güneşe çıkmadan önce de koruyuculuğu yüksek kremler sürülmelidir.
Lazer ile sivilce tedavisinde ilk seansın sonunda ciltteki yağ oranında azalma görülür. İki ya da üçüncü seansın sonunda ise sivilcelerin oldukça azaldığı gözlenir. Bu zaman diliminde sivilce çıkabilir ama bunlar kalıcı değildir çünkü artık cilt daha sağlıklıdır. Gerekli seans uygulaması yapıldıktan sonra cilt sivilcelerden tamamen arınır. Bu tedavi sonunda sivilce izi kaldıysa bu izler fraksiyonel lazerler ile yok edilebilir.
Lazer ile cilt yenileme tekniklerinden yararlanılarak derin ve yüzeysel izler yok edilebilir. Sivilce izlerinin tedavisinde cildi soyarak ve cildi soymadan yenileyen lazerler olmak üzere ikiye ayrılır;
Cildi Soyarak Yenileyen Lazerler (Ablative Laser) İle Sivilce İzi Tedavisi
Sivilce izini tedavi etmek için Ablative laserler cildin üst kısmını soyarak fayda sağlarlar. Bu yöntemle derideki kolajenin yapımının da etkilendiği düşünülmektedir. Cilt yenilenir ve uygulama sonucunda sivilce izleri azalır. Bu sebeple CO2 lazer Erbium (YAG) lazer kullanılır.
Lazer Tedavisi Ne Zaman Uygulanmamalı?
Lazer ile cilt yenileme isotretinoin ilacını kullanan ve son kullanım üzerinden 6 ay geçmemiş olan hastalarda kullanılmaz. Hali hazırda sivilceleri olan ve aktif durumda olan hastalara lazer tedavisi uygulanması sivilcelerin artmasına sebebiyet verebileceği için doğru bir tercih olmaz.
Koyu tenli kişilerde lazer işlemi riskli olabilir. Cildin soyulan yerlerinde renk açılması olabilir. Lazer yaz aylarında yapılmamalı, yapılırsa da güneşten korunmaya özen gösterilmelidir.
Lazer ile cilt yenileme uygulaması sonrasında cildinizin kızarıp şiştiğini görebilirsiniz. Lazer sonrası cildinizin iyileşmesi için doktorunuzun verdiği merhem ve bandajları kullanabilirsiniz. Ama kızarıklık hemen geçmeyebilir bir süre devam edebilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi lazer sonrası güneşlenmemelidir. Ve mutlaka güneş koruyucu kremi her gün kullanmaya dikkat etmelidir.
Cildi Soymadan Yenileyen Lazerler (Non-Ablative Laser) İle Sivilce – Akne İzi Tedavisi
Bu yöntemde kullanılan lazerler üst deriyi soymadan, derinin alt tabakalarını etkileyerek sivilce izi tedavi etmektedirler. Kollajenin ısınmasını sağlayarak cildi gerdikleri böylece sivilce izlerinin azaldığı düşünülmektedir. Ofis şartlarında uygulanabilen bu yöntemler çok yenidir.
İlk bahsettiğimiz yöntemde cildinizi soyarak lekelerin giderilmesi gerçekleşiyordu. Bu yöntemde ise amaç cildi soymadan sivilce izini tedavi etmektir. Kolajenin ısınması ile cildi gererek izleri azaltan bu yöntem yeni uygulanmaya başlanmıştır.
Cildi Soymadan Yenileyen Lazerler
IPL, Fraksyonel lazer, 1450-nm diode lazer, 1540 nm Erbium: Glass lazer, 1320 mn Nd: YAG lazer, Pulsed –dye lazer (585-595 nm), Q-switched 1064 nm Nd:YAG lazer, Long pulsed 1064 nm Nd:YAG lazer
Cildinizi soymadan yenileyen lazer olmayan sistemler plasma, radyofrekanstır. Bu sistemler ile sivilce izlerinde yüzde 30 ve 50 oranında azalma olduğu söylenmektedir. Sivilce izinin tedavileri 2-3 hafta ara ile ortama 5 seans yapılmalıdır. Ciltte bulunan sivilceler iyileşirken çoğunlukla ciltte çukur ya da lekelenme tarzında izler bırakabilirler. Sonraki dönemlerde de pembe bir renk alarak çoğu zaman cilt rengine dönerler. Ancak bazen de bu izlerin içi pembe kalabilir, bu durum izlerin kötü iyileşmesi ya da kılcal damar çatlamasına bağlı olabilir. Ciltte çukur ve çökmeler oluşursa bu durum cildinizin pürüzlü, gevşek ve cansız gözükmesine sebep olabilir. Eğer akne izleri derinse bu duruma genellikle cilt altındaki yağ dokusu azalması da eşlik eder.
İlk seans sonrası yan etki olarak kızarıklık ve bazı çok düşük olasılıkla kabuk bağlama gibi etkiler olsa da bu etkilerin tamamı 1 hafta içerisinde kaybolmaktadır. Son iyileşme döneminde ise tedavi sonuç verir ve izlerin bazıları tamamen yok olur bazıları ise hafifleyerek estetik görüntüyü bozmayan bir hal alır.
Lazer İle İz Tedavisi Kalıcı Çözüm Sağlamakta Mıdır?
İz tedavisi sorunu kökünden çözen bir tedavi yöntemidir. Tedavi sonrası işlemin yapıldığı alanlarda travmatik problemler yaşanmadığı sürece izler yinelenmez. Farklı sebeplerden ötürü yeniden sivilce gibi oluşumlar olması durumunda bu bölgelerde iz oluşma olasılığı yüksektir. Aksi halde söz konusu değildir.