Sülük ile Egzama Tedavisi yazımız ile egzamalar ile mücadele için sülüklerin kullanımı konusunda detaylı bilgilere sahip olacaksınız. Ayrıca sülük kullanılan farklı tedavi yöntemleri ve kullanıldıkları hastalıkları sizlerle paylaşacağız. Sülük ile tedavi uygulaması mutlaka uzmanlar tarafından ve doktor bilgisi dahilinde yapılması gerekir.
Cildinizde kaşıntı ve kızarıklık varsa egzamanız olabilir. Kaşıntı sonrası cildinizde yaralar meydana gelebilir. Egzamanın oluşmaması için en önemli faktörlerden biri de cildinizin nemli olmasıdır. Daha kuru cilde sahip olan kişilerde ve bağışıklığı düşük olan kişilerde görülür. Egzamanın alternatif tıp ve tıbbi yöntemlerle birçok söndürme tedavisi olsa da kesin bir tedavisi yoktur. Egzamanın tedavi yöntemlerinden birisi de sülüktür. Sülük çok alan tedavi için kullanılmaktadır. Yazımızda sülük nedir, sülüğün faydaları, sülük ile egzama tedavisi gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Egzama Nedir?
Egzama kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Ciltte tahriş, kızarıklık, yara ve kabarcıklar oluşmasına sebep olur. Egzama kişiyi hem psikolojik hem de fiziksel olarak çok etkiler. Egzaması olan bireyler toplumda dışlanır ya da değişik bakışlara maruz kalabilir. Ve en çok da egzama bulaşıcı mı sorusu çok sorulur. Burada da belirtelim ki egzama bulaşıcı değildir. Egzamaya yakalanma yaşı yoktur. Bebeklerde, çocuklarda yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. 6 yaşın altındaki çocuklarda egzama görülme sıklığı çok yüksektir. Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Saman nezlesi ve astım gibi hastalıklarda meydana gelebilir.
Egzama Neden Olur?
Egzamayı tetikleyen faktörler kişiden kişiye değişir. Bu faktörlerden bazıları, deniz ürünleri, hayvansal veya buğday gibi belirli yiyeceklere karşı alerjiler, bazı ilaçlara karşı alerjiler, kozmetik, sabun, antiperspiran ve temizlik ürünleri gibi tahriş edici temizlik kozmetik ürünleri. Fazla terleme, yün veya ipek kıyafetler, zehirli bitkilerle dokunma, takı veya gözlük gibi nikelden yapılmış maddelerle cilt teması, kimyasal boyalar, stres, bağışıklık sistemi anormallikleri, genetik, havadaki değişiklikler ve nem bazı bireylerde egzama ataklarını tetiklemektedir. Egzamanın çeşitlerinden seboreik egzama, ciltte pullu, sarımsı lekelerin meydana gelmesi ile oluşur. Havaya veya farklı alerjilere mevsimsel problem olarak karşınıza çıkmaktadır.
Egzamanın Belirtileri Nelerdir?
Şiddetli kaşınma ve yanma, ciltte kızarıklığı, ciltte su toplama olduysa, kuru ve çatlamış cilt, kafa derisi ve yüzde kızarıklık gibi belirtileriniz varsa mutlaka bir cildiye uzmanına danışmalısınız. Bunların sebebi egzama olabilir.
Egzama çoğunlukla yüz, boyun bölgesi, ellerde, bacak, diz ve ayak bileklerinde, ayaklarda, terlediği için koltuk altında görülebilir. Egzama nöbetleri yaz aylarında daha çok artabilir. Ve kaşıntılar yaralar uzun süreler devam edebilir. Egzama sebebi ile ciltte renk değişikliği, deride çatlamalar, yüz, el ve ayakların şişmesi ciltte çatlamalar meydana gelebilir. Egzama daha çok kuru ciltlerde görülür. Cildinizi nemlendirmeye dikkat etmelisiniz.
Egzama hastalığı ile sedef hastalığı birbirine benzediği için bu şekilde belirtiler ile karşılaştığınızda doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz size sorduğu sorular ve yaraların durumuna göre hastalığınızın ne olduğunu söyleyecektir.
Kaşıntı ve kızarıklık sonucunda cilt iltihap ve su topluyorsa büyük ihtimalle egzama sorunundan müzdaripsindir. Egzamanın bulunduğu yerlerde kaşıntı ve çatlaklar oluştuysa mikrop cildinize kolay bir şekilde ulaşır. Kaşıyarak tahriş ettiğiniz yerde mikroplar ve buna bağlı olarak enfeksiyonlar meydana gelebilir.
Egzama için Tedavi Yöntemleri
Cildinizde egzama varsa ve çok kaşıntılıysa evde yapabileceğiniz ilk müdahale kaşıntıyı kesmektir. Kaşıntıyı kesmek için yapabileceğiniz yol soğuk kompleks uygulamaktır. Ancak uzun süre tutmamalısınız. Cildinizdeki kaşıntıyı azaltırken şişme varsa şişmeyi de azaltacaktır.
Egzama için doğal tedavi deyince akla gelen besinler yulaf ezmesi, muz, bal veya Aloe Vera’dır. Bu besinler ile yapılmış macunlar egzama tedavisinde çok etkilidir. Bu besinlerin özelliği tahriş olmuş ciltteki şiddetli kaşıntıyı sakinleştirir, böylece kaşıntı azalır ve iltihaplanmanın önüne geçilir.
Egzama için bazı yağlar da kullanılarak cilt nemlendirilebilir. Egzama cilt kuruluğu nedeniyle ortaya çıktığı için lavanta yağı, hindistancevizi yağı, hint yağı ve avokado yağı gibi yağlar duş suyu ile karıştırılarak egzama olan bölgelere bu ılık suyu uygulayabilirsiniz.
Egzama sonucunda cildinizde kızarıklık ve şişme meydana gelirse bunları azaltmak için limon ve elma sirkesinden faydalanabilirsiniz. Ancak sirke ve limon asitli olduğu için cildinizi kurutabileceği için dikkatli olunmalıdır. Limon ve sirke kullansanız dahi cildinizi sürekli olarak nemlendirmeyi ihmal etmemelisiniz.
Egzama elinizde meydana geldiyse evde kafur ve sandal ağacını karıştırarak bir macun elde edebilirsiniz. Bu macunu cildinizin kızaran bölgelerine uygularsanız cildinizdeki iyileşmeyi fark edeceksiniz. Cildiniz tamamen iyileşene kadar bu macunu egzamalı bölgeye uygulayabilirsiniz. Ayrıca Hindistan cevizi tozu ve zerdeçal tozundan da faydalanabilirsiniz.
Bu yöntemlerin dışında kortizonlu merhemlerde egzamayı azaltmak ve yok etmek için kullanılabilir. Ancak bu kremlerin uzun süre kullanılması tehlikeli olabilir. Doktorunuz reçete etmeden almamalısınız.
Sülük Nedir?
Sülükler yapışarak kirli kanı emerek birçok hastalığa karşı kullanılan evde beslenebilen hayvanlardır. Ancak sülüğü evde beslemek kolay değildir. Sülüğün bakımına özen gösterilmelidir. Sülük bir kere kullanıldıktan sonra tekrar kullanılmamalıdır. Öncelerden sülük kusturma yöntemi yapılsa da yanlış bir yöntemdir. Sülükler tek kullanımlık olmazsa kişiden kişiye mikropları taşıyabilir.
Sülüğün Cilde Faydaları
Sülük ile Egzama Tedavisi konumuza sülüğün cilde faydaları konusu ile devam ediyoruz. Sülüğün cildimize çok sayıda fazlası vardır; bunlardan birincisi cildimizdeki lekelerin giderilmesini sağlamak, siyah noktaların giderilmesini sağlamak ve yüzdeki kırışıklıkların giderilmesini sağlamaktadır.
Sülük yüzümüzdeki kan akışını düzenlediği için daha genç ve bakımlı bir görünüm kazanmanızı sağlar. Sülüğün fayda sağlayan yeri de salyasıdır.
Sülük ile Egzama Tedavisi
Egzamanın birçok tedavi yöntemlerinden bahsettik. Besinlerle, merhemlerle ve ilaçlarla tedavi edilmesinin dışında sülük ile de tedavi edilebiliyor. Tıbbi sülük ile tedavilerin sonucunda çok iyileşmeler görülmüştür. Tıbbi sülük yöntemini doktorunuza danışmadan uygulamamalısınız. Doktorunuzun onayı olmadan Sülük ile Egzama Tedavisi yöntemini uygularsanız, alerjiniz varsa egzamanız daha kötü bir sonuç alabilirsiniz.
Sülük ve Hacamat ile Egzama Tedavisi
Hacamat diğer adıyla kupa tutma yöntemidir. Isıtılan basınçlı kupaları cildin sorunlu olan yerlerine yerleştirerek kan akışının düzenlenmesi ve pis kanın çıkarılmasını sağlayan yöntemdir. Egzama için de hacamat yönteminden yararlanılabilir. Sülük tedavisi tamamlandıktan sonra dört seansta hacamat tedavisi uygulanırsa daha etkili sonuç alınabilir.
Sülük Tedavisinin Faydaları
Sülüğün çok fazla kullanım alanı vardır. Çok sayıda hastalığa iyi gelmektedir. Örneğin hücrelerin yenilenmesine katkı sağlar, ağrıların azalmasına hatta bitmesine katkıda bulunur, vücudu fiziksel ve psikolojik olarak rahatlatır, vücutta bulunan enfeksiyon ve iltihabı giderdiği için egzama gibi cilt rahatsızlıklarında da kullanılabilir.
Sülük kan dolaşımını hızlandırır, kireçlenmeyi önemli ölçüde azaltır, beyin hücrelerini canlandırır ve sinir hücrelerine iyi gelir, alzheimer gibi hastalıklara iyi gelir. Kalp krizi riskini azaltır. Sülük aynı zamanda ciltteki kızarıklıkları giderir, varis tedavisinde kullanılır. Göz hastalıkları içinde kullanılır. Diş eti iltihaplarını iyi gelir. Ve cinsel gücü arttırdığı da bilinmektedir.
Sülük Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sülük tedavisini evde kendiniz yapmamalı, uzman bir kişinin yapmasını talep edebilirsiniz. Ancak gene de sülükler bırakıldıktan sonra kanama oluşturabileceği için steril bezler konulmalıdır. Ayrıca sülük tedavisi yapılmadan önce bir iki saat bir şey yenmemelidir. Ve hayvansal ürünler yani protein ağırlıklı ürünler tedaviden 2 gün önce kesilmelidir.