Öpüşmenin yapılan bazı araştırmalara göre stresi azalttığı ve mutluluğu arttırdığı tespit edilmiştir. Öpüşme ile bulaşan hastalıklar da vardır. Fakat her zaman bu kadar masum değildir öpüşme ile bazı hastalıkların kişiden kişiye geçebileceği de unutulmamalıdır.
Öpüşme insanların birbirlerine yakınlıklarını ve sevgilerini gösterme yollarından biridir. Araştırma sonuçlarına göre öpüşmenin kaygıyı, stresi azalttığı ve kan akışını azalttığı ve mutluluğu arttırdığı tespit edilmiştir. Her zaman çok masum değildir çünkü ağız insan vücudunda en çok bakteri ve virüsün bulunduğu yerdir. Tükürüğün içinde yaşayabilen çok sayıda mikroorganizma bulunur ve öpüşme esnasında gerçekleşen tükürük aktarımı ile bu virüs ve bakteriler ve taşıdıkları hastalıkların kişiden kişiye geçmesi mümkündür.
Tükürük direk sindirim sistemine yararlıdır. Ağız içinde doğal temizleme görevi de vardır. Tükürüğün yapısındaki anti bakteriyel antikorlar ve enzimlerin olduğu normal ağız florası bakteri ve virüslere karşı bir savunma kalkanı oluşturur.
Tükürüğün PH değerinin sayesinde nötre çok yakın olması sebebiyle bakteri ve virüslerin yok edilmesini sağlar. Bu PH düzeninin sağlanması için ağız hijyeninin düzenli bir şekilde korunması, diş ve dişeti sorunlarının çözülmesi gerekir. Aksi takdirde bakterilere virüslere karşı savunma gücü ortadan kalkar. Ve sonrasında da öpüşme sonucunda bazı hastalıklar bulaşabilir. Öpüşme ile hastalık bulaşmaması için ağız ve diş bakımını ihmal etmemeniz ve en az altı ay arayla diş hekimi kontrolünden geçmeniz yararlı olacaktır.
Öpüşmeyle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?
Bulaşıcı hastalıkların en yaygın bulaşma şekillerinden birisi de virüs ve bakterilerin en çok olduğu sebep olan yer ağızdır. Bu yüzden öpüşme ile de birçok hastalık bulaşabilir. Bu açıdan öpüşme oldukça riskli bir eylemdir. Öpüşme esnasında kişide virüs ya da bakteriler varsa karşı tarafa geçebilir. Öpücük hastalığı ismi ile bilinen ağız ve boğaz enfeksiyonları yaşanabilir. Bu hastalıklar kişiden kişiye bulaşabilir.
1. Öpücük hastalığı
Öpücük hastalığı olarak bilinen hastalık bademciklerde oluşan beta hastalığı gibi beyaz iltihaplanmaya sebep olan bu hastalık en çok öpüşme yolu ile bulaştığı için ismi bu şekildedir.
2. Nezle, grip, farenjit, larenjit, verem gibi solunum yolu hastalıkları
Nezle, grip, faranjit gibi farklı virüsler sonucu oluşan burun akıntısı, ateş, baş, kas, eklem, göğüs ağrıları, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, gibi pek çok belirtinin görüldüğü solunum yolu enfeksiyonları bulaşıcı hastalıklardır. Doğrudan virüs taşıyan kişiyle temas edildiği için virüsler hasta kişinin tükürüğü ve öpüşme yoluyla bulaşabilir.
3. Uçuk
En çok dudaklarda meydana gelen ve can yakan uçuk herpes simpleks isimli virüsün sinir hücrelerine yerleşmesiyle oluşur. Uçuk ağız, dudak, burun ve göz çevresinde kızarıklık, şişme, içi sıvı dolu kabarcıklar ile meydana gelen yaralardır. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıf olduğu zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Uçuk bulaşıcı olduğu için öpüşme yoluyla bulaşan hastalıklardan birisidir.
4. Kızamık, kızıl, suçiçeği, kabakulak gibi çocukluk dönemi hastalıkları
Çocukluk dönemlerinde görülen kızamık, kızıl, suçiçeği, kabakulak gibi virüsler hastalığı çocukken geçirmemiş olan yetişkinlerde de görülebilir. Virüslerin tükürükte bulunması nedeniyle öpüşmeyle direkt olarak bulaşabilir.
5. Diğer bulaşıcı hastalıklar
Bazı hastalıkların menenjit, verem, boğmaca, difteri, dizanteri, tifo, kolera gibi hava ve tükürük yoluyla yayılan tüm bulaşıcı hastalıkların öpüşme ile bulaşma riski vardır.
6. Alerjiler
Öpüşme bazı hastalıkların bulaşmasına sebep olsa da alerjinin tetiklenmesine de sebep olabilir. Ağzın içindeki tükürükteki yiyecek, özellikle de ilaç kalıntılarına öpüşme yoluyla temas edilirse alerjik tepkiler meydana gelebilir.
AİDS ve Hepatit Öpüşme İle Bulaşır Mı?
Öpüşme ile bulaşan hastalıklar
HIV virüsü ve AİDS gibi hastalıklar kanla ve cinsel yolla buluşan hastalıklardır. Hepatit A, B ve C virüsleri sonucunda bulaşan hepatit de kanla bulaşır. Bu yüzden öpüşme ile bulaşmaz ancak diş etlerinde ya da dilde kanama meydana gelirse öpüşme yolu ile de bulaşabilir.
Hepatit B virüsü tükürük, meni, vajina salgısı gibi sıvılarda hepatit C virüsüne göre daha yüksek oranda yer alır. Ama bu hastalıkların en çok bulaşma yolu kan ile temastan kaynaklanır. Öpüşme sırasındaki tükürükten bulaşma ihtimali çok düşük olsa da kişinin diş etlerinde kanama varsa hem hastalığı daha çabuk alabilir hem de daha hızlı bulaştırabilir.
Uçuk Bulaşıcıdır Öpücükle de Çatal Kaşıkla da Bulaşır
Öpüşme ile bulaşan farenjit hastalığının boğazdaki bakteriyel iltihabı hastalığı olduğu söylenmektedir. Boğaz ağrısı varsa yutma güçlüğü, ateş, boğazda kuruluk olabilir bunun yanında halsizlik, kas ve eklem ağrıları meydana gelir ve bunun tedavisi antibiyotiktir. Boğaz enfeksiyonları öpüşme, yakın temas ile bulaşabilir, kronik geniz akıntısı, sinüzitler sonucunda enfeksiyonlar oluşabilir.
Hepatit İle Sarılık Aynı Şey Mi?
Hepatit yerine sarılık da denmektedir bu da akıllara Hepatit ve sarılık aynı hastalıklar mıdır sorusunu akla getirmektedir. Sarılık deyince aklımıza gelen ciltte ve göz aklarında meydana gelen sararmalardır. Sarılık hepatitin bir belirtisidir. Fakat her hepatit olan kişi de sarılık oluşması söz konusu değildir. Sarılık olmadan da hepatit meydana gelebilmektedir. Hepatit hastalarının üçte ikisi gibi büyük bir kısmında sarılık görülmeyebilir. Doğrudan karaciğeri etkileyen çok sayıda hastalıkta sarılık meydana gelmektedir. Ayrıca sarılık başka hastalıkların belirtisi olarak da meydana gelmektedir. Mesela karaciğer, pankreas, safra kanalı kanserleri, safra yollarındaki taşlar da sarılık oluşturabilir. Lenf kanserleri, lösemiler, akciğer, mide ve diğer birçok başka organ kanserlerinin karaciğere yayılmasında sarılık görülebilir. Bazı kan hastalıklarında da sarılık görülebilir. Bunun için sarılık ve hapatit aynı şey değildir.
Akut Hepatit B’nin Yol Açtığı Şikayetler ve Sarılık
Akut B Hepatit hastalığı çoğunlukla kişinin hiç sıkıntısı olmadan geçer. Küçük bebeklerde ve çocuklarda B Hepatiti hiçbir rahatsızlığa sebep olmadan kronik hale de gelebilir. Yetişkinlerde Hepatit B hastalığına bağlı olarak Halsizlik, kırgınlık, eklem ağrıları, bazen eklem şişlikleri, bazen vücutta alerji gibi döküntüler, sarılık, belli belirsiz ateş gibi belirtiler görülebilir. Ancak çoğu insan sarılık çıkınca Hepatit rahatsızlığı olduğunu anlamaktadır.
Hepatit B Taşıyıcıları Ve Bulaştırıcılık
Hepatit B taşıyıcılarının hastalığı başkalarına bulaştırma ihtimali nedir?
Hepatit B taşıyıcılarının hastalığı bulaştırma ihtimali kişiden kişiye değişir. Virüs sayısı çok fazla ise bulaşma ihtimali daha yüksek olur. Taşıyıcı inaktif ise bulaştırma riski daha düşüktür. Risk oranı da temasa göre değişiklik gösterir. Örneğin Hepatit B taşıyıcısı olup doğum yapan bir annede virüs sayısı çok yüksekse bebeğe bulaşma ihtimali de çok yüksektir. Ancak anne inaktif taşıyıcı ise hastalığın bebeğe bulaşma ihtimali çok düşüktür.
Hepatit B Hastalarında D Tipi Hepatitin Görülme İhtimali
Hepatit B virüsü taşıyan bazı kişilerde D virüsüne yani delta virüsüne de rastlanır. D virüsünün özelliği yalnızca B virüsü olanları hasta edebilmesidir. Bu virüs B virüsü taşıyanlar dışındakiler hasta edememektedir. Bu nedenle sadece Hepatit B virüsü olan kişilere bulaşan d virüsü yani delta virüsü hastalığın daha ileriki evreye geçmesini ve daha ağır dönemlere geçmesine sebep olur. Hatta genç yaşta siroz ve kanser gibi hastalıklar da meydana getirebilir.
Hepatit Kadınların Doğurganlığını Etkiler Mi?
Viral olarak bilinen hepatitlerin doğurganlığa herhangi bir olumsuz etkisi saptanmamıştır. Fakat gebelikte hepatiti geçirilince bazı kadınlarda prematüre, düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme gibi sorunlar meydana gelebiliyor. Hamilelikte annede hepatit varsa az da olsa ölü doğuma da neden olabiliyor.
Hamileler ve bebekleri için en tehlikeli hepatit türü E hepatitidir. E hepatiti hamileyken geçirilen 100 kadından 20 sinin karaciğer komasına girme riski olabilir. Karaciğer koması da çoğunlukla ölümle sonuçlanmaktadır. Neyse ki E hepatiti ülkemizde az rastlanan bir hepatit türüdür.
Hepatit B Doğum Sırasında Bebeğe Bulaşır mı?
Doğum ile Hepatit B bulaştıysa da oldukça sinsi bir şekilde ilerler. Karaciğer enzimleri kısa sürede yükselmeden Hepatit B virüsleri sessizce çoğaltır ve bebekte kronik karaciğer hasar oluşabilir. Doğumda hepatit B virüsü alan bebeklerin büyük bir kısmı kronikleşir, çok az bir kısmında da çocukluk döneminde siroz geçirme riski olabilir. Yetişkinler kadar olmasa da çocuklarda yaş grubuna göre B hepatitine bağlı karaciğer kanseri de görülebilmektedir.
Hepatit Cinsel İlişki Sonrasında Ne Zaman Ortaya Çıkabilir?
Şüpheli bir cinsel ilişkiden sonra hepatit C virüsünün kuluçka süresi 1 ay ile 6 ay arasında değişir. Hepatit B’de ise kuluçka süresi 2 ay 6 ay arasında değişiklik gösterebilir. Bunlar kuluçka dönemi en uzun olan iki hastalık çeşididir. Hepatit B’nin aşısı olduğu için çok sorun olmaz ancak hepatit C’nin aşısı yoktur. Çalışmalara devam edilmektedir.